,

Buiten slapen in de haven van Battenoord

De zomer was wat slapjes maar wat een heerlijke nazomer hebben we gehad! Wij genieten daar erg van sinds ons zeilbootje een vaste ligplek heeft in het haventje van Battenoord. 

Zo’n haventje is trouwens een bijzondere plek. Anders dan in de drukke marina’s tikken de lijnen zachtjes tegen de masten en fluit de wind alleen bij sommige boten een scherpe en hoge toon. Omdat je in de kom beschut ligt, hoor je de provinciale weg richting Zierikzee niet en zit je uit de wind. Op de boot is het stilletjes genieten van de geluiden van verschillende vogels die over komen vliegen en hun heil zoeken in het natuurgebied achter de dijk. Helemaal blij word ik van de brutale zwaluwen die overal op je boot gaan zitten en aan je lijnen hangen.

dsc07680

Deze zomer heb ik samen met mijn oudste zoon in ons kajuitzeilbootje geslapen van vrijdag op zaterdag. Gewoon omdat het kan. We slapen graag buiten. In een tent, onder een tarp of in de boot. Voor ons zijn dat momenten van ultieme ontspanning. Eerst  de slaapzakken uitrollen. Dan thee koken,  samen op de boot zitten en Maria koekjes ‘soppen’. Zodra het donker wordt, komt er niemand meer naar de haven. Dan is het stil.  Voor het slapen gaan plast J. nog even vanaf te steiger stoer in het water en ik hang met mijn blote billen over de rand van de boot. Dat mag niet maar we doen het toch. ‘s Avonds wordt het snel vochtig en we kruipen er dus al rond half tien in. Laatste check, luikje docht.  “Mama, wat doen we eigenlijk als er nu mensen in een bootje de haven binnen komen varen om te stelen?” vraagt J. opeens vanuit het donker. Ik ga direct recht overeind zitten en kijk door het raampje naar buiten om me daarvan een voorstelling te maken. Nadat we giebelend een paar spannende scenario’s de revue hebben laten passeren, stel ik voor te gaan slapen.We focussen op de lichte schommeling van het bootje en zijn al gauw onder zeil.

 

In de vroege ochtend worden we gewekt door ganzen die met veel rumour in formatie naar het zuiden vliegen. Als we vanuit onze warme slaapzak door de boot kijken, zien we condensdruppels aan het plafond hangen. De thermometer geeft 9 graden Celsius aan. Het is kwart over zes en dus draaien we ons nog een keer om.  Twee uur later ontbijten we in de zon aan het piepkleine tafeltje, pakken we de tas weer in en breng ik hem naar de voetbalwedstrijd bij NTVV. Slapen op de boot in het haventje van Battenoord of ergens op de Grevelingen? Een aanrader!

Lees hier meer over de geschiedenis van de haven van Battenoord.

 

Share

About Heleen

Heleen, moeder van 3 | blogger | signaalgroen.nl | marketing & communicatie | zon, goede wijn en lieve mensen doen mij glimlachen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *