De lol van powerkiten, strandzeilen en kitebuggyen op de Brouwersdam

De Brouwersdam is voor veel toeristen en bezoekers een echte hotspot. Terwijl gezinnen tot rust komen op het brede zandstrand houden de sportievelingen zich liever bezig met activiteiten in en op het water. Voor mij als bewoner is de Brouwersdam niet veel meer als één van die mooie plekken op Goeree Overflakkee. In de zomer staan caravans en campers rijden dik opgesteld om te genieten van het prachtige uitzicht wat de Noordzee biedt. Het strand ligt vol met toeristen die hoopvol zijn gestemd over het Nederlandse zomerweer. Andere toeristen graven liever kuilen, zodat jij met gevaar voor eigen leven de zee moet zien te bereiken. Niet echt aantrekkelijk. Echter als alle vakantiemensen weer naar huis zijn en de rust is teruggekeerd dan is de Brouwersdam zeker de moeite waard om te bezoeken en te beleven.

Een week of twee geleden was ik op de Brouwersdam bij Beware Beach voor een sportieve middag. Samen met een andere collega werden we ontvangen door instructrice Irene. Vol enthousiasme vertelde ze ons wat er voor die dag op de planning stond. Normaal duurt een clinic twee uur, maar wij kregen de versnelde versie. We begonnen ‘rustig’ met een mini-clinic strandzeilen. Bij strandzeilen maak je gebruik van de kracht van de wind om zo hard mogelijk over het strand te racen. In een zeilwagen, een blokart, voorzien van een groot zeil scheur je over het strand. Tijdens de clinic leer je o.a. hoe je snelheid maakt en hoe je de blokart moet besturen. Voor de veiligheid van jezelf (en van andere strandbezoekers) is het belangrijk dat je eerst veilig leert omgaan met de kart. Voor mij valt er na de mini-clinic in ieder geval nog voldoende te leren.

Iedereen heeft het in zijn jeugd vast weleens gedaan of in ieder geval geprobeerd: vliegeren. En het strand van de Brouwersdam is daar de prima plek voor. Voor het tweede deel van het programma gingen Powerkiten wat compleet anders is dan het gewone vliegeren. Bij een stevige windstoot is het taak om jezelf en de vlieger onder controle te houden, anders word je meegesleurd door de wind. In de mini-clinic leer je om de kite onder controle te houden en te besturen. Als we eenmaal de vlieger onder controle hebben, stelt Irene voor om een stapje verder te gaan. Bij Kitebuggyen heb je een grote vlieger vast en laat je jezelf met behulp van de wind voorttrekken in een buggy. Hierbij komt meer techniek kijken dan het strandzeilen. Zelf vind in Kitebuggyen de leukste activiteit omdat het lijkt alsof je meer controle hebt. Daarnaast is het grote voordeel dat het ook bij een lagere windkracht door kan gaan. Het enige wat je hiervoor hoeft te doen is je vlieger hier op aan te passen.

Na onze mini-clinics hebben we wel een drankje verdiend. Bij de naastgelegen beachclub Brouw laten we onszelf verwennen met een warme chocolademelk met slagroom. Een perfecte afsluiting van de middag!

Nieuwsgierig hoe het er aan toe ging ? Bekijk dan mijn filmpje. Wil je ook één van deze activiteiten doen? Kijk dan op de website van Brouw.

 

Share

About Heleen

Heleen, moeder van 3 | blogger | signaalgroen.nl | marketing & communicatie | zon, goede wijn en lieve mensen doen mij glimlachen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *