Kruukplaetjes

Het is een aantal jaren geleden dat ik voor het eerst kennismaakte met het “Kruukplaetje”. Ik was op visite bij een vriendin en ze vroeg of ik een kruukplaetje wilde proeven. Verbaasd keek ik haar aan, ik had namelijk geen idee wat ze bedoelde. Verwonderd was haar reactie toen ik haar vragend aanstaarde, jij als geboren en getogen Flakkeeënaar weet niet eens wat een kruukplaetje is?

Blij verrast was ik toen ik een voorzichtig hapje van het koekje nam, mmmm dat smaakt naar meer, zei ik dan ook met een glimlach naar mijn vriendin. Voor een zoetekauw als ik was en is dit koekje een heerlijke traktatie. Inmiddels heb ik al heel wat kruukplaetjes verslonden. Gebakken door collega’s, vriendinnen of gewoon gekocht bij een bakkerij.

Lekkers van Goeree-Overflakkee

Het typische Flakkeese koekje met kaneel (kruuk kruud) stamt uit de tijd dat snoepen nog een luxe was en werd daarom alleen op feestdagen en verjaardagen gegeten. Waar de naam kruukplaetje vandaan komt is niet helemaal zeker. Kruuk is een afgeleide van kruid (het rommelkruid) en plaet komt waarschijnlijk van bakplaat. De koekjes werden gebakken op een plaat van de kachel. Tegenwoordig worden ze in een koekenpan gebakken. De koekjes zijn heerlijk als ze net gebakken zijn, maar nog lekkerder als ze een dag oud zijn. Ze zijn best lang houdbaar en blijven heerlijk smeuïg. Nu moet ik eerlijk bekennen dat een zakje gevuld met kruukplaetjes bij mij niet ouder wordt dan twee dagen. Als je er eenmaal eentje op hebt, wil je een tweede en een derde.

Er is veel discussie over het recept en dan vooral over de kruiden. De ene gebruikt kaneel en de andere speculaaskruiden. Er wordt zelfs ook nog rommelkruid gebruikt.

Recept

Ingrediënten – 500 gram bloem – 250 gram roomboter – 250 gram bruine suiker – 3 a 4 eetlepels kaneel – 2 eieren

Benodigdheden Koekenpan – Beslagkom

Bereidingswijze Alle ingrediënten in de beslagkom doen en kneden tot je een soepel deeg hebt. Hiervan balletjes rollen en deze plat slaan tot je rondjes van ongeveer 1 cm dik hebt. De koekenpan licht invetten en hier de kruukplaetjes in bakken tot ze lichtbruin zijn.

Af laten koelen en als je sterk genoeg in je schoenen staat, tot de volgende dag wachten en dan smullen maar! Hou je van makkelijk, dan zijn er genoeg bakkerijen op Flakkee die deze lekkernij verkopen. Vooral die van Bakkerij Koese en Bakker van Helden zijn heerlijk. Eet smakelijk!

Share

About Mariska

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *