Oesterfan? Schrijf je dan nu in voor de Oestour!

Oesters. Bij een deel van de bevolking zorgt het woord alleen al voor een gruwel op het gezicht. Maar bij anderen zie je een gelukzalige glimlach verschijnen. “Een delicatesse …. alsof er een engeltje over je tong plast .. je kan me er ‘s nachts voor wakker maken.” Voor deze laatste groep is er goed nieuws, want als je van oesters houdt is er niet veel leuker dan deze wild te rapen. En dat kan tijdens de Oestour in Zeeland, waar je in één dag leert hoe je wilde oesters raapt, opent én klaar maakt.

Rapen

Na een korte introductie in Café het Loze Vissertje in Wilhelminadorp vertrekken we onder de bezielende leiding van Sonja richting Oosterschelde. Het gaat beginnen! De groep is divers en afkomstig uit verschillende delen van Nederland. Zo hoor ik Amsterdams, écht Zeeuws en gelukkig is ook Goeree-Overflakkee vertegenwoordigd. Gewapend met een emmertje, goede kaplaarzen én een schroevendraaier gaan we op pad; vanaf het café is het is een loopje van net 10 minuten. Vol enthousiasme vertelt Sonja alles wat ze weet over oesters, en geloof me, dat is heel veel! Zo leer ik hoeveel oesters je per persoon mag rapen, hoe het zit met kweekgebieden en waarom oesters op een Amsterdams terras best aan de prijs zijn. Met de wind in mijn haren en mijn kaplaarzen soppend in de modder heb ik een fantastische middag. Ik geniet volop! Ik laad niet alleen mijn emmertje vol maar ook mezelf op en ga met een buit van een stuk of 20 wilde creuses trots terug naar het cafe. Mijn opbrengst is meer dan genoeg om deze middag zelf van te eten, maar ik vind het ook leuk om er nog een aantal mee te nemen naar huis. Daar zit namelijk nog een liefhebber!


Openen

Het openen van de oester blijkt een lastig klusje als je niet geoefend bent. Het lukt het best als je het mes precies op het goede plekje in de oester stopt, een beetje heen en weer wrikt en dan als het ware de oester verder open snijdt. En heb je m dan open? Ruik er aan! Een goede, gezonde oester ruikt naar zilte zee. Wist je trouwens dat als mensen ziek worden van een oester, dit niet perse komt omdat de oester niet goed was? Vaak komt het omdat zij overgevoelig zijn voor het eiwit in de oesters; dat maakt ze misselijk.

Bereiden

Tot slot het klaarmaken én natuurlijk het opeten! Een feestje! Favoriet voor mij blijft de fijne zilte smaak van een rauwe oester, maar ook de gegratineerde oesters die zijn klaar gemaakt op de bbq waren verrassend lekker. Een heerlijk wit wijntje erbij, een praatje met de andere deelnemers, nog wat laatst info ophalen bij Sonja ….het was een perfecte middag in het fijne Zeeland!

Voor informatie en reserveringen:

https://www.oestour.nl/
info@oestour.nl
Twitter@Oestour
Facebook.com/Oestour

Share

About Heleen

Heleen, moeder van 3 | blogger | signaalgroen.nl | marketing & communicatie | zon, goede wijn en lieve mensen doen mij glimlachen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *