Portdagen in Goedereede

Sinds 2014 worden jaarlijks in het prachtige Goedereede de Portdagen georganiseerd. Het is een bijzonder stadsfeest voor jong en oud in het centrum van de enige stad die Goeree-Overflakkee rijk is: Goedereede.

Waarom Portdagen? Een stukje geschiedenis

In 1914 breekt de Eerste Wereldoorlog uit. Nederland blijft neutraal en het oorlogsgeweld gaat aan ons land voorbij. Sinds de afkondiging door de Duitsers van de onbeperkte duikbootoorlog is de Noordzee niet veilig voor schepen, ook niet van het neutrale Nederland. Bovendien maken zeemijnen geen uitzondering tussen vriend en vijand.

Vanwege deze gevaarlijke situatie op zee stort een groot deel van de handel in en ontstaat schaarste aan allerlei producten. Niet alleen de Nederlandse koopvaardij, maar ook de visserij ondervindt grote hinder. Iedere visvangst is gevaarlijk geworden, want als je met je scheepje in een mijnenveld terecht komt… De vissers op de kop van het eiland Goeree-Overflakkee hebben het dan ook niet gemakkelijk.

In oktober 1918 vergaat een schip met een grote lading portwijn aan boord. Vissers van Ouddorp, Goedereede en Stellendam varen uit om de vaten op te halen. Door de vissers worden honderden vaten buitgemaakt. Zij mogen de vaten niet zelf houden, maar moeten die aangeven bij de strandvonder. De vaten worden verzameld langs de haven van Goedereede. Op elk vat wordt aangegeven wie de vinder is. In totaal worden 434 vaten bij de strandvonder aangebracht, waarna op 1 en 2 november 1918 de zogenaamde ‘portwijn’ openbaar wordt verkocht. De gehele verkoping brengt maar liefst 293.337 gulden (ruim 133.000 euro, maar de waarde in die tijd moet je eigenlijk vermenigvuldigen met 10 = ruim 1,3 miljoen euro). Een derde deel van dat bedrag komt toe aan de vissers, het overige deel is voor de gemeentekas bestemd. Het ‘portgeld’ komt bijzonder goed van pas. De vissers kunnen gaan investeren in de vissersvloot.

Bron: Streekmuseum Goeree-Overflakkee

De Portdagen in 2018

In 2018 worden de portdagen georganiseerd van 14 – 16 juni. Op vrijdagavond de 15e is er de openluchtvoorstelling van De Klokkedieven en live muziek vanaf het podium. De zaterdag wordt gestart met het gezamenlijke stadsontbijt. Verder is er die dag een oude ambachtenmarkt met kinderplein en is er de hele dag door live entertainment. De Portdagen worden traditioneel afgesloten met het Portkoor.

Houd de website van de Portdagen in de gaten voor het complete programma.

Toegang is gratis!

 

Beeld: Desirée van Halewijn

Share

About Heleen

Heleen, moeder van 3 | blogger | signaalgroen.nl | marketing & communicatie | zon, goede wijn en lieve mensen doen mij glimlachen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *