,

Roos Salí in Middelharnis

Hoe leuk is het dat juist Middelharnis één van de vijf Beste Grieken van Nederland en België heeft? Ja het is écht waar, Roos Salí aan de Haven, het restaurant van eigenaar Vangelis Chalkias, is verrassend goed! En dat heeft ook de onafhankelijke jury van Griekenland Magazine ontdekt. Elk jaar worden diverse Griekse restaurants geselecteerd die kans maken op de felbegeerde titel ‘de Beste Griek’ en voor 2018 zit Roos Salí bij de laatste vijf genomineerden. Zelf heb ik al jaren geleden ontdekt dat je er erg lekker kunt eten.

De keuken

De basis van de keuken is Grieks, want Vangelis is een rasechte Griek. Hij woont sinds 1975 in Nederland. Na diverse restaurants in Rotterdam en in Griekenland te hebben gehad, opende hij in juni 2002 Roos Salí. Vangelis kookt met veel passie, maakt alles zelf en gebruikt verse producten. En dát proef je! Naast dat hij met veel passie kookt is hij een echte gastheer en probeert hij altijd tijd te maken voor een praatje.

Roos Salí is geen typisch Grieks restaurant met de bekende mixschotels op de kaart, maar heeft een variatie van heerlijke streekgerechten uit Ipiros (westkust van het Griekse vasteland), grill-, pan- en stoofgerechten op de kaart, aangevuld met fijne tapas en mezze gerechten. De kleftiko (lamsstoofpot) en bekri meze (stoofpot van ossenhaas en varkenshaas) zijn populair en hebben uiteraard een ‘Vangelis-twist’. Vleesgerechten domineren op de kaart, maar ook aan de visliefhebbers is gedacht. Dagelijks heeft Vangelis verse vis. Het aanbod varieert en is zichtbaar op de krijtborden aan de muur.

Gevarieerd hoofdgerecht

Wij kiezen voor het gevarieerd hoofdgerecht, bestaande uit twee gangen. Deze kan je met meerdere personen delen. Alhoewel dit voldoende is kan ik het niet laten om tóch die verrukkelijke carpaccio vooraf te nemen. Verse ossenhaas en met de hand gesneden, zalig!
Omdat je bij het gevarieerd hoofdgerecht verschillende kleine gerechten krijgt in twee rondes, is het altijd leuk om te kiezen. De eerste ronde dit keer bestond uit gehaktballetjes in tomatensaus, knoflook-champignons, een geitenkaasje met honing, feta/spinazie in bladerdeeg, chorizoworstjes en groentekroketjes. De chorizoworstjes zijn mijn favoriet door de combinatie van een zoet-pittige smaak en de heerlijke gesmoorde groente die erbij zit.
In de tweede ronde kregen we kip piri piri, rib-eye en souvlaki, aangevuld met tzatziki, gebakken aardappelen en een Griekse salade. Het vlees is super mals en heerlijk van smaak. Wij hebben vanavond de vis laten liggen, maar ook dit kan je zeker kiezen bij het gevarieerd hoofdgerecht.

Het is weer een uitdaging om alles op te krijgen, maar ook veel te lekker om te laten liggen! Ik kijk alweer uit naar de volgende keer, hopelijk in de lente, op het terras onder druivenpergola. De verkiezing tot de Beste Griek 2018 is dit voorjaar, maar Roos Salí is voor mij al winnaar en Vangelis is maar wat trots dat hij bij de top 5 zit – en dat is absoluut verdiend!

Wanneer je in het weekend wilt eten bij Roos Salí, is het verstandig te reserveren; het is er dan altijd gezellig druk.

Restaurant Roos Salí aan de Haven
Oostdijk 3
3241 CN Middelharnis
Facebook
Telefoon 0187 487 626
Geopend van maandag t/m zondag

 

Zoek je een ander restaurant in Middelharnis? Misschien is Brasserie ‘t Vingerling iets voor je!

Share

About Petra

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *