,

Solaes Brouwerij

In lang vervlogen tijden was het Dana die de scepter zwaaide in Café Dana aan de Oostdijk in Sommelsdijk. En dat zij niet vergeten is, zie je nog terug op mooie foto’s op de muur. Bovendien is de kruk waarop ze altijd zat achter de bar ook nog altijd in het café te vinden. Maar Dana is inmiddels overleden en nadat de locatie diverse nieuwe huurders heeft mogen herbergen, is sinds 2017 Brouwerij Solaes er gevestigd. Officieel geen café, maar wel een échte brouwerij met Flakkees bier.

Kijk, dat Goeree-Overflakkee bijzonder is weten wij natuurlijk al lang, maar dat we een eigen bier hebben is wel iets om bijzonder, buutengewoon en ongelofelijk trots op te zijn.

Het bier komt in drie smaken: Zes Gemeten, Acht Gemeten en Twaalf Gemeten. De eerste is Wheat Ale, fris van smaak met een volle afdronk en de tweede Double Indian Pale Ale, lekker kruidig met een pittig karakter. Het derde bier is de Barley Wine, krachtig voor de echte liefhebber. De cijfers achter de naam van het bier verwijzen naar het percentage alcohol. De naam Solaes is trouwens afgeleid van soelaas, wat in het Nederlands staat voor troost en verlichting. En dat biedt een biertje natuurlijk altijd wel.

Kort door de bocht kan je zeggen dat het bier een typisch Flakkees karakter heeft. Een beetje bars maar met een groot hart. En dat maakt het bier zo uniek van smaak. En over uniek gesproken; de bezoekers van de brouwerij zijn dat trouwens ook. Je vindt er echte Flakkeënaars die de mooiste verhalen over het eiland kunnen vertellen, maar ook de overkanter en de toerist die de moeite heeft genomen even d’n Diek vanaf de haven door te lopen vind je er.

Wil je het bier ook wel eens proeven? Dat kan iedere zaterdagmiddag tussen 1 uur ‘s middags en 7 uur ‘s avonds. Er zijn ook mogelijkheden voor bierproeverijen en voor een speciale gelegenheid kan je er een mooi cadeau-pakket kopen. En ben je niet zo van het bier? Dan wordt er met veel liefde natuurlijk ook een glaasje Exota of een lekker wijntje voor je ingeschonken.

Solaes Brouwerij
Oostdijk 36
Sommelsdijk
brouwerijsolaes@gmail.com

Share

About Heleen

Heleen, moeder van 3 | blogger | signaalgroen.nl | marketing & communicatie | zon, goede wijn en lieve mensen doen mij glimlachen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *