,

Voetballen in de mist op Goeree

Het is zaterdagochtend. De wekker gaat, het is donker in onze slaapkamer. Ik verlaat mijn warme bed en stommel naar de deur. Het is ook nog erg donker in Nieuwe-Tonge. In badjas ga ik mijn zoon wekken. “Wakker worden, je moet gaan voetballen!

Hij rekt zich uit en gromt. Al sinds zijn kleutertijd zit hij bij de voetbalclub van ons dorp. Begonnen bij de F-jes en nu in C1. Bijna alle kinderen van zijn oude basisschool zaten op voetbal en in de klas ging het vaak over de trainingen en de wedstrijd op zaterdag. Die wedstrijden begonnen steevast heel vroeg. Kleintjes zijn toch vroeg wakker en zo kunnen de oudere kinderen en senioren nog wat uitslapen na een zware vrijdagavond, is de KNVB-gedachte. Leuk voor hen, minder voor de ouders die in weer en wind om 7.00 uur bij het Dorpshuis of het clubhuis De Kopernis verzamelen. Thuiswedstrijden waren nog te doen, het werd pas erg als je naar Spijkenisse, Charlois Rotterdam of verder moest rijden.

voetbal2

De eerste jaren kleed je die kinderen nog aan en sta je in zwetende kleedkamers te sjorren aan beenbeschermers, sokken en vieze schoenen. Had je geluk dan kreeg je een eigen kleedkamer toegewezen. Vanaf half december sta je in bergschoenen of gewatteerde laarzen in het natte gras. Gekleed in een oncharmant grote winterjas, blazen in je hete koffiebekertje. Damp op je brilleglazen, sneeuwvlokken op je muts. Verhitte kinderen in gesponsorde clubtenues rommelen in kluitjes voor het doel. Moeders moedigen aan, vaders bespreken de opstelling. De beste spelers staan natuurlijk altijd langs de kant. Leuk gespeeld, volgende keer beter

Het is 10.00 uur. Ik rijd mijn 14-jarige naar het voetbalveld. Zilte mist hangt in de polder, een waterig zonnetje probeert door te breken. Even een vriendje ophalen. Ik zet ze af en loop direct door naar de kantine. De kleedkamer is verboden gebied voor een moeder. Het is er stukken makkelijker op geworden. Ik hoef nu alleen nog maar de vieze sokken te wassen en een tosti na afloop te financieren. Een verslag schrijven voor het clubblad hoeft niet meer en in de auto op de terugweg moet ik vooral ‘mijn kop houden’ bij een verloren wedstrijd.

Voetbal op zaterdagochtend is voor C1 ouders vooral een ontmoeting met dorpsgenoten en een moment van sportieve afleiding voordat de boodschappen gedaan worden.

Kijk voor alle informatie over voetballen op Goeree op deze website.

Tot ziens op het voetbalveld!

 

Share

About Heleen

Heleen, moeder van 3 | blogger | signaalgroen.nl | marketing & communicatie | zon, goede wijn en lieve mensen doen mij glimlachen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *