,

Wandelen door de Kwade Hoek

Heel uitnodigend klinkt het niet hé, een wandeling door de Kwade Hoek. Maar geloof me, zo kwaad is die hoek helemaal niet!

Kwade Hoek2De Kwade Hoek is een natuurgebied ten noordoosten van Goedereede en het maakt deel uit van de Duinen van Goeree. Leuk weetje: de Kwade Hoek was een van de eerste gebieden op Goeree Overflakkee die Natuurmonumenten in handen kreeg. De naam, vroeger ook wel als ’kwaaien hoek’ geschreven, verwijst naar de verraderlijke stroming en zandbanken waarop aardig wat schepen zijn vergaan. Vroeger waren de schippers blij als ze ‘de kwaaien hoek’ voorbij waren. Verderop bevond zich dan de ‘goede rede’ waar ze veilig aan konden meren. En tada …. dat is de plaats Goedereede geworden. Echt super leuk om deze info te lezen op de website van Natuurmonumente. Zij bieden niet alleen nuttige informatie over wandelingen, maar je leert er ook nog wat.

Er zijn een aantal wandelroutes uitgezet in de Kwade Hoek en vandaag wandelden we de kortste, zo’n 3 km. Quint heeft al aardig sterkte beentjes, dus de wandeling van vandaag was voor hem goed te doen. En onderweg is er genoeg te zien! Dankzij de natuurlijke dynamiek van de Kwade Hoek vind je in dit gebied verschillende planten en dieren. En het schijnt dat je in de schemer ook reeën kan zien, hoe vet is dat! De reeënexcursie met de boswachter die Natuurmonumenten organiseert, zet ik zeker op mijn verlanglijstje!

Kwade Hoek1

Op de heenweg liepen we door de duinen, lekker uit de wind. Het was heerlijk rustig en kwamen slechts een handjevol andere wandelaars tegen. Dat is één van de dingen die ik op het eiland zo fijn vind, de rust. Als je zo’n beetje halverwege bent loop je verder op het strand. Er gaat weer een hele nieuwe wereld voor je open, want nu zie je dat de zee de baas is in de Kwade Hoek. Wind, water en getij brengen het landschap voortdurend in beweging en daar word je je hier heel bewust van.

Q Kwade Hoek

Kortom: een hele fijne wandeling die ook voor de jongere kinderen goed geschikt is. En ben je uitgewandeld? Ga dan een lekker visje happen bij Vis & Mosselhandel Habraken in de vissershaven van Stellendam.

Share

About Heleen

Heleen, moeder van 3 | blogger | signaalgroen.nl | marketing & communicatie | zon, goede wijn en lieve mensen doen mij glimlachen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *