,

Wandelen in het Kiekgat en de Scheelhoek

Het is heerlijk om op zondagmiddag erop uit te trekken, de natuur in. Het liefst blijf ik dan gewoon op Flakkee; er is voor ons nog genoeg te ontdekken. Onlangs gingen wij naar het Kiekgat en de Scheelhoek. De namen alleen al prikkelen de belangstelling; daar moet je gewoon gaan kijken! Het weer was druilerig, de lucht grauw en zin om te lopen moest uit onze tenen komen. Maar eenmaal buiten is het altijd fijn. Of er nu wat regen op je hoofd valt of niet, frisse lucht doet wonderen.

Wandeling

Het Kiekgat ligt in de Kop van Goeree; een verzameling van weilanden, bosjes en een dijk rond Stellendam. Het Kiekgat is de plas in dat gebied, het is een voormalig werkeiland wat gebruikt werd tijdens de bouw van de Haringvlietdam. In de jaren ‘70 is er zand gewonnen waardoor een waterplas is ontstaan: het Kiekgat. Vanuit de vogelobservatiepost aan de zuidoever van het Zuiderdiep kan je ‘kieken’ naar alle vogels die hier leven. Het is voor hen een echt paradijs; het hele jaar is het er dan ook een drukte van belang. In het voorjaar een broedplek voor grutto, tureluur en de kluut, ‘s winters in trek als voedselbron voor onder andere de brandgans.Als je de hele wandeling loopt is het zo’n 3,5 km en dat is ook voor een jonger kind of mensen met een hond een prima afstand. Je loopt dan ook door de Scheelhoek, aan de andere kant van de N57. Sta af en toe eens stil en luister of je een vogel hoort fluiten of een eend hoort fladderen in het riet. En trek goede wandelschoenen of kaplaarzen aan, zeker in het najaar en de winter. De grond is in dan heel drassig en goede schoenen zijn geen overbodige luxe. Tijdens de hele wandeling zijn wij trouwens geen mens tegengekomen en dat is zo fijn. Je ervaart dan ook écht de rust die een zondagse wandeling zo bijzonder maakt.

Meer informatie over deze wandeling vindt je op de website van Natuurmonumenten.

 

Share

About Heleen

Heleen, moeder van 3 | blogger | signaalgroen.nl | marketing & communicatie | zon, goede wijn en lieve mensen doen mij glimlachen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *