Wandelen op de Hellegatsplaten

Smachtend naar de eerste zonnestralen van het jaar heeft de winter toch óók heerlijke dagen om een fijne wandeling te maken. En dus besluit ik om op een zonnige middag in februari eens de Hellegatsplaten te ontdekken. Al jaren rijd ik het eiland dagelijks op en af, altijd gefascineerd door dat prachtige natuurgebied met heckrunderen en fjordenpaarden langs de N59. Je bereikt dit fraaie gebied via Ooltgensplaat. Ik parkeerde mijn auto aan de Kaai, waar je kunt starten bij een TOP, een toeristisch overstappunt. Vanuit hier starten diverse wandel- en fietsroutes.

De Dijkenroute

Mijn keuze valt op de Dijkenroute. Het is een route van 9,4 kilometer die ook door het gebied van de Hellegatsplaten loopt. Vanaf de Kaai loop je de idyllische Voorstraat op, die met – een strakblauwe lucht en de witte kerktoren – net een schilderij is. Het dorp uitlopend langs café Den Brak, wekt een bord met daarop “Station Ooltgensplaat” mijn nieuwsgierigheid. Het geeft informatie over de vroegere tramhalte en de veerdienst naar Numansdorp, leuk om iets over de historie te lezen! Eenmaal het dorp uit, kom je al snel aan het ‘einde’ van Flakkee. Ik ontdek het strandje van Ooltgensplaat en bij helder weer heb je goed zicht op Dinteloord aan de andere kant van de Krammer. Onderweg kom je meerdere borden tegen met een toelichting op het ontstaan van het natuurgebied en Flakkee, maar ook de dieren die er leven.

De houten uitkijktoren op de route valt direct op en is absoluut de moeite waard om te beklimmen. Het geeft je mooie vergezichten over de Hellegatsplaten. Zo in de winter oogt het gebied wat dor en droog, maar in combinatie met de dieren en het water echt geweldig om te zien. Ik kreeg eigenlijk het gevoel op safari te zijn in een ander land. Verder wandelend langs de dijk kom je de fjordenpaarden en heckrunderen tegen. Hier vind je halverwege een vogel observatie hut. Je komt er via een pad van ongeveer 0,6 kilometer door de natuur. En wat zo leuk is; het pad is niet geheel afgezet voor dieren, dus je kunt onderweg nog wat passerende fjorden of runderen tegenkomen. De route kun je vanaf het fiets-/wandelpad verder vervolgen door het polderlandschap en eventueel nog combineren met een bezoek aan het Fort Prins Hendrik.

Deze route is absoluut een aanrader, je ervaart echt de rust en ruimte van het eiland, maar je steekt ook nog wat op van de historie. Is het drassig weer? Trek zeker goede wandelschoenen of laarzen aan als je naar de observatiehutten wilt lopen!

Meer informatie over deze route vind je op TOP routenetwerk.

 

 

 

 

Share

About Petra

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *