Zeedorpenroute in Ouddorp

Inmiddels heb ik een behoorlijk lijstje met leuke dingen te doen op Goeree-Overflakkee. En met heerlijk lenteweer is een stevige wandeling in de omgeving van het mooie Ouddorp aan de beurt.

Wandelroutes

De kop van Goeree kent diverse wandelroutes met afwisselende landschappen. Regelmatig loop ik de wandelroutes bij de Kwade Hoek, maar er is nog zoveel te ontdekken! De Zeedorpenroute wekt mijn nieuwsgierigheid, omdat je over onverharde paden loopt en daardoor vaak zo mooi de natuur kunt zien. De route is 15,5 kilometer, maar kan natuurlijk ook ingekort of verlengd worden.

De start is in het centrum van Ouddorp en al na een paar kilometer begint het eerste onverharde pad. De Kleistee; een oeroud stukje Goeree wat herinnert aan de middeleeuwen, toen de boeren rond hun percelen de schurvelingen (zandwalletjes) aanlegden. Deze zijn nog steeds zichtbaar als je over dit mooie stuk wandelt.

Onderweg passeren we veel mooie huizen, een genot om naar te kijken. Op de Dijkstelweg trekt het kunstzinnige hek van de Beeldentuin direct de aandacht. Helaas is de tuin in het voorjaar gesloten, maar tussen juni en september is het wel geopend. Een leuke tussenstop van de wandelroute.

We vervolgen de route door de Westduinen, een grote hobbelige vlakte. De informatie bij de route vertelt dat het golvende landschap is ontstaan doordat de wind de oorspronkelijke duinen heeft afgevlakt. Na een paar kilometer verharde weg lopen we de Preekhilpolder in. Voor mij een onbekend stukje.  Ik rijd er vaak met de auto langs, maar realiseerde me niet dat het een mooi gebied is om doorheen te lopen.

Grevelingenmeer

Over een wat drassige dijk lopen we letterlijk langs de oevers van het Grevelingen meer. Op de dag dat wij er lopen is het bewolkt, maar met helder weer heb je hier vast een fantastisch uitzicht. Ondanks de bewolking eten we op dit rustige plekje onze meegebrachte lunch op. We hebben er dan zo’n 9 kilometer op zitten.

Na de lunch lopen we de Preekhilpolder uit en komen we via een dijk met grindpad uit bij Ouddorp Haven. Na Ouddorp Haven lopen we het laatste stuk via natuurreservaat de Koudenhoek. De N57 loopt hierlangs, maar nooit geweten dat hier ook een wandelpad tussendoor liep. Het is een gebied van sloten en kreken met talrijke vogels. Dus voor de vogelliefhebbers, neem je verrekijker mee!

We eindigen na zo’n 3 uur wandelen weer in het centrum van Ouddorp, waar we de route afsluiten met een heerlijke koffie bij Bistro & Wijnbar Zus. Ook weer een nieuwe verrassing, wie weet binnenkort meer over deze leuke zaak!

Meer informatie over wandelroute staat online.

 

 

Share

About Petra

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *